header-frame
alternative
Rob Meijerse
Projectmanagement & consultancy

Microsoft zegt op basis van een rapport van Forrester de kosten van app ontwikkeling met 74% te kunnen terugdringen. Dit door de inzet van hun low-code Power Platform. Andere grote low-code platformen als Mendix en Appian hebben het over 5 tot 10 keer zo snel applicaties ontwikkelen. En daar zouden ze best eens gelijk in kunnen hebben…

Low-code?

Met low-code software ontwikkeling maak je gebruik van een grafische gebruikersomgeving (slepen en neerzetten) en het instellen van configuraties in plaats van het schrijven van programmacode. Je kunt bijvoorbeeld een stroomdiagram tekenen en vervolgens wordt de code op basis daarvan gegenereerd.

Het zorgt voor veel snelheidswinst en meer mensen die kunnen bijdragen aan het ontwikkelproces. Zo verbetert het de wendbaarheid van de organisatie. Het doet mij nog altijd een beetje denken aan MS Frontpage, waarmee ik jaren geleden webpagina’s bouwde zonder een regel code te hoeven schrijven.

Een mooi praktijkvoorbeeld is het verhaal van Samit Saini, een veiligheidsmedewerker op het vliegveld van Londen Heathrow die zonder training na 2 weken zelf een app had gemaakt om 3 formulieren te vervangen en zo veel uren en kosten kon besparen voor de luchthaven.

low-code afbeelding

Waarom nu?

Techgiganten als Google, Oracle en Microsoft promoten momenteel hun low-code platform aanzienlijk. Inmiddels zien veel bedrijven de toegevoegde waarde van deze platforms wel. Waar er wereldwijd nu nog ongeveer een derde van de software ontwikkeling met low-code wordt gedaan, verwachten Gartner en Forrester dat dit eind 2021 is opgelopen tot drie kwart.

Een van de redenen hiervoor is het schreeuwend tekort aan software ontwikkelaars op de markt. En mede door COVID-19 is er afgelopen jaar veel vraag naar snelle applicaties voor de veranderende processen en om thuiswerken te ondersteunen. Hier biedt low-code software ontwikkeling een oplossing door snelle ontwikkel trajecten en de inzet van mensen uit het bedrijfsleven.

Waar voor het MKB de kosten vaak te hoog waren om applicaties op maat te (laten) ontwikkelen, biedt low-code software ontwikkeling een oplossing. Waar vroeger de bedrijfsprocessen vaak werden aangepast aan standaard applicaties, kan de applicatie nu relatief goedkoop worden ontwikkeld specifiek voor het proces.

Meedoen?

Aansluiten bij deze revolutie in software ontwikkeling is vooral een mindset. Loslaten van de traditie en er voor kiezen om op een slimmere manier bedrijfsapplicaties te ontwikkelen.

Kijk eerst welke platformen er al in het bedrijf aanwezig zijn en of deze voldoende mogelijkheden bieden. Daarbij is het vooral van belang met welke data je applicaties moeten werken. Wordt er bijvoorbeeld Salesforce gebruikt, dan kan dit een geschikt low-code platform zijn om je verkoopproces verder te automatiseren en te ondersteunen door zelf ontwikkelde applicaties.

Kies vervolgens enthousiaste mensen die bedrijfsprocessen goed begrijpen en ideeën hebben om deze te verbeteren als de low-code ontwikkelaars. Laat ze beginnen met bestaande templates en voorbeeld applicaties om het ontwikkelproces in de vingers te krijgen. Maak ook vooral gebruik van de online documentatie en de vaak grote communities als ondersteuning en vraagbaak tijdens het ontwikkelen.

Voordelen van low-code

Low-code is de laatste jaren uitgegroeid tot een volwaardig alternatief voor traditionele software ontwikkeling. De platformen zijn inmiddels technisch en functioneel zo goed, dat er eigenlijk geen reden is om low-code links te laten liggen. Sterker nog; als je tegen lage kosten snel applicaties op maat wilt ontwikkelen zonder een team van software ontwikkelaars, dan is low-code het antwoord.

Gepubliceerd op 24 Februari 2021
TERUG
footer-frame